[Piratul învățării] Ep. 02: Parteneri de învățare

By February 27, 2017Uncategorized

Peer learning este o metodă de învățare socială bazată pe oferirea de sprijin activ între egali dintr-un același grup. Suportul reciproc poate lua fie forma organizării de activități comune de învățare despre același subiect, fie a instruirii/antrenării reciproce.

Pentru a înțelege mai bine formele prin care această metodă se poate manifesta și avantajele ei imaginează-ți doi colegi dintr-un departament de consultanță care se decid să învețe împreună cum să vândă mai bine produsele companiei. Cum pot face ei asta mai eficient?

În primul rând, își alocă timp împreună dedicat învățării. Să spunem că își sincronizează agendele pentru următoarea săptămână și decid ca pentru următoarea lună, să meargă în pereche la vânzările către clienți, la cel puțin două întâlniri pe săptămână. Așa se vor putea observa reciproc mai bine și vor putea avea discuții concrete de follow-up pe ce a mers bine și ce e de îmbunătățit la fiecare. În plus, o dată pe săptămână își alocă o oră la cafea în care scot lecții învățate, fixează feedbackul extras, fac schimb de lucruri noi citite și orice le mai trece prin cap că i-ar putea ajuta să devină vânzători mai buni.

La prima cafea împreună, cei doi își împărtășesc propriile obiective despre ce ar vrea fiecare să îmbunătățească la abilitățile sale de vânzător-unul vrea să se concentreze pe demontarea obiecțiilor clientului în comunicarea cu acesta din întâlnirile de vânzare, altul pe modul cum formulează beneficiile soluțiilor oferite de compania sa. Diferențele sunt de nuanță, însă, practic, obiectivele lor se întâlnesc la mijloc și țin de abilitatea de a formula întrebări sau argumente mai eficace.

Pentru că primul consultant e mai abil în a prezenta soluții și argumente la acestea, pe când celălalt e bun în a formula întrebări care să faciliteze procesul de vânzare, cei doi își oferă reciproc suport în propriile reflecții de după întâlnirile cu clientul. Fiecare se uită la celălalt la cum progresează în performanță, dar și la a detecta eventualele greșeli, a identifica de unde vin ele și cum pot fi îndreptate în următoarea întâlnire.

Ca lucrurile să fie mai fun și interesante, cei doi se decid la o următoare întâlnire la cafea să își aloce unul altuia provocări. Astfel, de exemplu, se decid ca cel cu demontarea obiecțiilor să meargă într-o piață publică și să convingă cel puțin 3 persoane să facă o fotografie cu el, exersând astfel demontarea oricărui tip de obiecții pe care o persoană le-ar invoca la o astfel de propunere. Primește puncte bonus dacă alege persoane cu o atitudine aparent cât mai ostilă.

Dincolo de aceste activități de organizare, observare, feedback reciproc sau provocări, cei doi își fac și obiceiul de a împărtăși resurse utile – fie că e vorba de cele mai faine cărți de tehnici de vânzări sau de un training bun la care conving compania să meargă împreună.

Acestea sunt doar câteva din cele mai importante moduri în care peer learning-ul, pe românește, învățarea între egali, poate ajuta un om să crească mai eficient. Pentru a învăța împreună, vă invităm să ne lăsați și voi în comentarii alte metode testate sau imaginate. 🙂

Pe scurt, dacă vei chema un prieten în ajutor pentru învățare:

  •  Traduci cunoașterea nouă de învățat într-un limbaj comun, mai ușor de digerat și pentru tine;
  • Faci schimb de informații noi și interesante cu un prieten preocupat de același lucru ca și tine;
  • Îți creezi un climat relaxat, dar și antrenant de practică și de studiu;
  • Înveți cum să oferi feedback relevant și util celor care au nevoie pentru a crește;
  • Reflectezi mai profund la învățarea ta, la stilul de gândire și la comportamentele concrete;
  • Îți organizezi mai bine propriile activități dedicate învățării.

Peer learning-ul te ajută, deci, să transformi procesul de învățare într-unul și mai de valoare, mai productiv și mai fun!

Violeta, from Rocketists

”Aventurile piratului în apele învolburate ale învățării” este o inițiativă prin care ne propunem să promovăm plăcerea de a învăța și să împărtășim trucuri prin care oricine își poate îmbunătăți abilitățile de învățare. Episoadele apar lunar, iar articolele au scopul de a intra în profunzimea conceptelor din poveste. Întreagul material poate fi descărcat de aici, gratuit, sub forma unui comic book-planner.

Leave a Reply