[Piratul învățării] Ep. 01: Setarea obiectivelor de învățare

By January 15, 2017Uncategorized

E mijloc de ianuarie – un moment critic pentru „resolutions”, pentru obiectivele pe care ni le-am setat pentru anul acesta. Începem să reintrăm în ritmul de dinaintea sărbătorilor și crește riscul de a cădea în aceleași capcane, de a nu reuși să ne ținem de aceste obiective noi.

Studiile spun că ajută să le-avem, dar nu e suficient doar să enumerăm lucruri pe o listă.

În primul rând, și Dalai Lama spunea într-un interviu că trebuie să o luăm pas cu pas. Poate ar fi bine să nu ne mai apucăm de toate în ianuarie ci să ne concentrăm mai atent pe ce chiar ne poate aduce valoare și ce e realist să se întâmple. Ca să se întâmple.

Uneori e greu s-alegi ce e cel mai important.

Pentru situațiile când ne e greu să prioritizăm noi am dezvoltat o metodă.

Listăm toate obiectivele și le acordăm punctaje pe 3 criterii:

  • Urgență: ce mă doare cel mai tare în perioada asta, de ce nu pot scăpa oricum, de ce trebuie să profit în perioada următoare?
  • Context: în funcție de resursele pe care le am la dispoziție (inclusiv de energie și timp) ce ar fi cel mai coerent să încep să fac? Mă pot folosi de vreun pretext deja existent sau vreo oportunitate de care pot profita? Dacă trebuie să mă dau peste cap să fac loc acelui obiectiv în viața mea, sunt șanse mari să renunț ușor, așa că îl abordez altfel sau altădată și mă concentrez acum pe altele.
  • Impact: ce mi-ar da un boost de energie semnificativ, ce mi-ar îmbunătăți viața, ce ar putea să influențeze pozitiv și să pregătească terenul și pentru alte obiective?

Dincolo de cifre am descoperit că procesul de reflecție în sine e suficient de valoros cât să mai calibreze așteptările și să ne dea o direcție. Și uite-așa ajungem la o listă scurtă, dar consistentă.

Ale tale cum arată?

Pe-o hârtie, într-o agendă, pe perete, doar în minte, ca o listă de todo, o schemă, o listă de dorințe?

Ca să creștem șansa de a ne ține de ele tot anul, mai avem un truc pe care-l folosim:  transformăm obiectivele în badge-uri (insigne).

Ne-am dat seama că asta ne ajută să le vizualizăm mai clar, să le reținem mai bine, să vorbim mai ușor despre ele, să ne urmărim progresul și să marcăm atingerea lor. Și dincolo de avantajele de eficiență parcă dau și-o tentă jucăușă vieții; nu riscăm să ajungem să le percepem ca pe o corvoadă.

Pasul 1.

Descriem într-o frază scurtă ce știe, ce face și cum se simte o persoană care are deja acest obiectiv atins. Cu cât mai concret cu atât mai bine, ambițios, dar cât să fie realist. Ce ne dorim practic să se întâmple, care e todo-ul, dorința, rezultatul la care vrem s-ajungem.

Pasul 2.

Ne gândim la cum am putea evalua momentul când am atins obiectivul.  Poate că există o certificare, sau poți primi feedback de la o anumită persoană sau să îți măsori performanța obiectiv. Și studiile spun că ajută să tragi către ceva mai concret, mai specific.

Pasul 3.

Îi dăm un nume și un simbol. Ambele să fie cât mai memorabile, distractive, amuzante, dramatice sau dubioase – orice ne atrage atenția: Steel Coach, Java Wizard, Fox of WallStreet.  La sfârșitul anului vom fi mai bogați și vom ști exact cu ce. Satisfacție garantată! 😀

Așezăm toate cele trei informații într-un document, într-o agendă și căutăm ca măcar imaginea vizuală să o ținem la vedere ca un reminder, o mai scrijelim pe șervețele, ne-o tatuăm pe retină. Mie îmi place să îmi notez info pe verso și să le port în portofel.

Lucrăm apoi la a ne ține de treabă antrenându-ne motivația și voința, măsurându-ne progresul și provocându-ne cu diverse metode și instrumente de învățare. Urmărește povestea ”Piratului în apele învolburate ale învățării” și haide să ne îmbunătățim împreună abilitățile de a învăța. Lună de lună. Pas cu pas. Până ne-am colecționat toate badge-urile.

Un an bun și cu sens!

Corina, from Rocketists.

”Aventurile piratului în apele învolburate ale învățării” este o inițiativă prin care ne propunem să promovăm plăcerea de a învăța și să împărtășim trucuri prin care oricine își poate îmbunătăți abilitățile de învățare. Episoadele apar lunar, iar articolele au scopul de a intra în profunzimea conceptelor din poveste. Întreagul material poate fi descărcat de aici, gratuit, sub forma unui comic book-planner.

Leave a Reply