[Piratul învățării] Ep. 02: Parteneri de învățare

By | Uncategorized | No Comments

Peer learning este o metodă de învățare socială bazată pe oferirea de sprijin activ între egali dintr-un același grup. Suportul reciproc poate lua fie forma organizării de activități comune de învățare despre același subiect, fie a instruirii/antrenării reciproce.

Pentru a înțelege mai bine formele prin care această metodă se poate manifesta și avantajele ei imaginează-ți doi colegi dintr-un departament de consultanță care se decid să învețe împreună cum să vândă mai bine produsele companiei. Cum pot face ei asta mai eficient?

În primul rând, își alocă timp împreună dedicat învățării. Să spunem că își sincronizează agendele pentru următoarea săptămână și decid ca pentru următoarea lună, să meargă în pereche la vânzările către clienți, la cel puțin două întâlniri pe săptămână. Așa se vor putea observa reciproc mai bine și vor putea avea discuții concrete de follow-up pe ce a mers bine și ce e de îmbunătățit la fiecare. În plus, o dată pe săptămână își alocă o oră la cafea în care scot lecții învățate, fixează feedbackul extras, fac schimb de lucruri noi citite și orice le mai trece prin cap că i-ar putea ajuta să devină vânzători mai buni.

La prima cafea împreună, cei doi își împărtășesc propriile obiective despre ce ar vrea fiecare să îmbunătățească la abilitățile sale de vânzător-unul vrea să se concentreze pe demontarea obiecțiilor clientului în comunicarea cu acesta din întâlnirile de vânzare, altul pe modul cum formulează beneficiile soluțiilor oferite de compania sa. Diferențele sunt de nuanță, însă, practic, obiectivele lor se întâlnesc la mijloc și țin de abilitatea de a formula întrebări sau argumente mai eficace.

Pentru că primul consultant e mai abil în a prezenta soluții și argumente la acestea, pe când celălalt e bun în a formula întrebări care să faciliteze procesul de vânzare, cei doi își oferă reciproc suport în propriile reflecții de după întâlnirile cu clientul. Fiecare se uită la celălalt la cum progresează în performanță, dar și la a detecta eventualele greșeli, a identifica de unde vin ele și cum pot fi îndreptate în următoarea întâlnire.

Ca lucrurile să fie mai fun și interesante, cei doi se decid la o următoare întâlnire la cafea să își aloce unul altuia provocări. Astfel, de exemplu, se decid ca cel cu demontarea obiecțiilor să meargă într-o piață publică și să convingă cel puțin 3 persoane să facă o fotografie cu el, exersând astfel demontarea oricărui tip de obiecții pe care o persoană le-ar invoca la o astfel de propunere. Primește puncte bonus dacă alege persoane cu o atitudine aparent cât mai ostilă.

Dincolo de aceste activități de organizare, observare, feedback reciproc sau provocări, cei doi își fac și obiceiul de a împărtăși resurse utile – fie că e vorba de cele mai faine cărți de tehnici de vânzări sau de un training bun la care conving compania să meargă împreună.

Acestea sunt doar câteva din cele mai importante moduri în care peer learning-ul, pe românește, învățarea între egali, poate ajuta un om să crească mai eficient. Pentru a învăța împreună, vă invităm să ne lăsați și voi în comentarii alte metode testate sau imaginate. 🙂

Pe scurt, dacă vei chema un prieten în ajutor pentru învățare:

 •  Traduci cunoașterea nouă de învățat într-un limbaj comun, mai ușor de digerat și pentru tine;
 • Faci schimb de informații noi și interesante cu un prieten preocupat de același lucru ca și tine;
 • Îți creezi un climat relaxat, dar și antrenant de practică și de studiu;
 • Înveți cum să oferi feedback relevant și util celor care au nevoie pentru a crește;
 • Reflectezi mai profund la învățarea ta, la stilul de gândire și la comportamentele concrete;
 • Îți organizezi mai bine propriile activități dedicate învățării.

Peer learning-ul te ajută, deci, să transformi procesul de învățare într-unul și mai de valoare, mai productiv și mai fun!

Violeta, from Rocketists

”Aventurile piratului în apele învolburate ale învățării” este o inițiativă prin care ne propunem să promovăm plăcerea de a învăța și să împărtășim trucuri prin care oricine își poate îmbunătăți abilitățile de învățare. Episoadele apar lunar, iar articolele au scopul de a intra în profunzimea conceptelor din poveste. Întreagul material poate fi descărcat de aici, gratuit, sub forma unui comic book-planner.

[Piratul învățării] Ep. 01: Setarea obiectivelor de învățare

By | Uncategorized | No Comments

E mijloc de ianuarie – un moment critic pentru „resolutions”, pentru obiectivele pe care ni le-am setat pentru anul acesta. Începem să reintrăm în ritmul de dinaintea sărbătorilor și crește riscul de a cădea în aceleași capcane, de a nu reuși să ne ținem de aceste obiective noi.

Studiile spun că ajută să le-avem, dar nu e suficient doar să enumerăm lucruri pe o listă.

În primul rând, și Dalai Lama spunea într-un interviu că trebuie să o luăm pas cu pas. Poate ar fi bine să nu ne mai apucăm de toate în ianuarie ci să ne concentrăm mai atent pe ce chiar ne poate aduce valoare și ce e realist să se întâmple. Ca să se întâmple.

Uneori e greu s-alegi ce e cel mai important.

Pentru situațiile când ne e greu să prioritizăm noi am dezvoltat o metodă.

Listăm toate obiectivele și le acordăm punctaje pe 3 criterii:

 • Urgență: ce mă doare cel mai tare în perioada asta, de ce nu pot scăpa oricum, de ce trebuie să profit în perioada următoare?
 • Context: în funcție de resursele pe care le am la dispoziție (inclusiv de energie și timp) ce ar fi cel mai coerent să încep să fac? Mă pot folosi de vreun pretext deja existent sau vreo oportunitate de care pot profita? Dacă trebuie să mă dau peste cap să fac loc acelui obiectiv în viața mea, sunt șanse mari să renunț ușor, așa că îl abordez altfel sau altădată și mă concentrez acum pe altele.
 • Impact: ce mi-ar da un boost de energie semnificativ, ce mi-ar îmbunătăți viața, ce ar putea să influențeze pozitiv și să pregătească terenul și pentru alte obiective?

Dincolo de cifre am descoperit că procesul de reflecție în sine e suficient de valoros cât să mai calibreze așteptările și să ne dea o direcție. Și uite-așa ajungem la o listă scurtă, dar consistentă.

Ale tale cum arată?

Pe-o hârtie, într-o agendă, pe perete, doar în minte, ca o listă de todo, o schemă, o listă de dorințe?

Ca să creștem șansa de a ne ține de ele tot anul, mai avem un truc pe care-l folosim:  transformăm obiectivele în badge-uri (insigne).

Ne-am dat seama că asta ne ajută să le vizualizăm mai clar, să le reținem mai bine, să vorbim mai ușor despre ele, să ne urmărim progresul și să marcăm atingerea lor. Și dincolo de avantajele de eficiență parcă dau și-o tentă jucăușă vieții; nu riscăm să ajungem să le percepem ca pe o corvoadă.

Pasul 1.

Descriem într-o frază scurtă ce știe, ce face și cum se simte o persoană care are deja acest obiectiv atins. Cu cât mai concret cu atât mai bine, ambițios, dar cât să fie realist. Ce ne dorim practic să se întâmple, care e todo-ul, dorința, rezultatul la care vrem s-ajungem.

Pasul 2.

Ne gândim la cum am putea evalua momentul când am atins obiectivul.  Poate că există o certificare, sau poți primi feedback de la o anumită persoană sau să îți măsori performanța obiectiv. Și studiile spun că ajută să tragi către ceva mai concret, mai specific.

Pasul 3.

Îi dăm un nume și un simbol. Ambele să fie cât mai memorabile, distractive, amuzante, dramatice sau dubioase – orice ne atrage atenția: Steel Coach, Java Wizard, Fox of WallStreet.  La sfârșitul anului vom fi mai bogați și vom ști exact cu ce. Satisfacție garantată! 😀

Așezăm toate cele trei informații într-un document, într-o agendă și căutăm ca măcar imaginea vizuală să o ținem la vedere ca un reminder, o mai scrijelim pe șervețele, ne-o tatuăm pe retină. Mie îmi place să îmi notez info pe verso și să le port în portofel.

Lucrăm apoi la a ne ține de treabă antrenându-ne motivația și voința, măsurându-ne progresul și provocându-ne cu diverse metode și instrumente de învățare. Urmărește povestea ”Piratului în apele învolburate ale învățării” și haide să ne îmbunătățim împreună abilitățile de a învăța. Lună de lună. Pas cu pas. Până ne-am colecționat toate badge-urile.

Un an bun și cu sens!

Corina, from Rocketists.

”Aventurile piratului în apele învolburate ale învățării” este o inițiativă prin care ne propunem să promovăm plăcerea de a învăța și să împărtășim trucuri prin care oricine își poate îmbunătăți abilitățile de învățare. Episoadele apar lunar, iar articolele au scopul de a intra în profunzimea conceptelor din poveste. Întreagul material poate fi descărcat de aici, gratuit, sub forma unui comic book-planner.

Christmas gift! 🙂

By | Uncategorized | No Comments

Ho, Ho, Ho!

Dear friends and learning enthusiasts,

We want to wish you Happy Holidays and all the best! And because this is the time for reflection and resolutions we want to offer you a special gift we wrapped especially for the occasion: a planner dressed in a story to guide your learning process in 2017.

Download it, print it, plan on it!

We hope you will find it useful and fun, because we sure had fun developing it!

Enjoy!

[Click HERE to download]

coperta-v6

We invite you to upgrade your learning on 8th September

By | Uncategorized | No Comments

When we were kids the middle of September marked the period when we went back to school. We couldn’t find a more perfect time to invite you to ”come back to school”, but to discover it being different.

We want to show you how to turn learning into a process that is:

VALUABLE * PRODUCTIVE * FUN

So WE INVITE you to:

WHAT’S IN IT FOR YOU

 • you will discover new trends in learning and what science says it works best
 • you will explore new learning methods (we have a list of at least 71)
 • you will give yourself time to reflect on how you learn best
 • we will share with you a couple of learning hacks to take home with you
 • you will be part of a group of learning enthusiasts to network with and share
 • we will give you a model that will help you to make your learning process valuable, productive and fun no matter what you will want to learn

WHO IS THIS FOR

Basically…anyone.

 • If you are interested in self-development;
 • If you sometimes feel you don’t have enough time to invest in yourself or your learning;
 • If you want to better support other people’s learning processes (children, colleagues, employees);
 • If you believe in the power of long-life learning;
 • If you don’t, but you are open for an argument on it. 🙂

YOUR INVESTMENT

One Person

lei 99

per workshop

If you bring a friendfor both!

lei 160

per workshop

APPLY NOW BELOW
FOR ONE OF OUR 16 SEATS AVAILABLE

Talking about Learning Trends in Organizations

By | Events | No Comments

Monday evening, in Newton bar, 30 young HR professionals, from the Young HR Pros Community, gathered to explore the future of learning within organizations. 

Maybe this is the future happening now – learning communities formed outside the organizational environment with peers learning from each other, sharing and building new ideas to improve their professional practice in a self-designed environment.

We explored our understandings of the Personal Learning Environment (PLE), the Organizational Learning Environment (OLE) and the relationship between them – especially how does HR influence the second to respond to the needs and behaviors generated by the first.

Vio facilitated an exercise in which, starting from a learning objective, we explored, individually, how we are actually learning in our daily professional roles. Each individual canvas brought to light insights on personal learning preferences. Some participants prefer using mentoring or peer learning instead of reading training handouts. Someone prefers choosing his comfy armchair at home instead of a more stiff office desktop for learning sessions. Also, most of them chose participating in events as this one as a more rich learning process than a specific training on how organizational learning should be done. We therefore realized how broad a personal environment expands nowadays inside and outside our organizations.

So if people are now learning autonomously in much more flexible and rich environments than before, then how can an organization adapt its learning strategies to sustain, leverage and harvest the outcomes?

A study by Deloitte, The Global Human Capital Trends 2016, gave us a glimpse on the answer, emphasizing on how learning in organizations will happen in the future and introduced in our minds “the new organization”, one that should be “different by design”. One in which employees take the initiative, are responsible for and drive their learning processes, the L&D department becomes a facilitator of a learning ecosystem that accommodates resources from both inside and outside the organization and learning happens through more varied methods.

The discussion facilitated by Alina starting from those trends brought out some insights regarding the status, the challenges and the opportunities in Romanian organizations. First, shift on a more flexible, blended learning approach to development. Second, focus more on follow-up on development programs, maybe through more facilitated sharing sessions. Also, make better use of internal expertise by involving in-house experts more in training newcomers.

 

The conclusion of the evening was nevertheless clear: companies should focus on transforming themselves into learning organizations adapted to today’s PLEs by fostering self-directed learning and by cultivating the pleasure to learn.

And HR people are the first ambassadors of change, supporting their organization with witty levers such as becoming role models and sharing more about their own learning journeys or by implementing “how to learn” programs.

It was a pleasure to facilitate this event and we will be continuing to stir up the conversation. We truly felt we’re living in the future of learning surrounded by so many learning enthusiasts and, damn, if it isn’t one of the most enriching experiences to have.

(We thank you all!)